Wat rot! Geen POC-KOT! De vergeten ouders en kinderen buiten de toeslagen-affaire.
Wat rot! Geen POC-KOT! De vergeten ouders en kinderen buiten de toeslagen-affaire.
In Den Haag dreunt de klap van de toeslagen-affaire nog na. Veel kinderen van onterecht uit huis geplaatste kinderen zijn nog steeds niet terug bij hun ouders en de kwestie heeft tot brede verontwaardiging geleidt op het Binnenhof en in de rest van Nederland. Naast de POC-KOT groep is er echter nog een schare aan ouders en kinderen die slachtoffer kunnen worden van uithuisplaatsingen die eigenlijk al decennia buiten het zicht van politiek en dus beleid vallen en in dit boek wel aan bod komen en die nu ook zichtbaar worden in het televisieprogramma Jojanneke en de jeugdzorgtapes.
Groepen ouders en kinderen kunnen ook door een gebrek aan goed toezicht op onderwijs en hulpverlening slachtoffer worden van onterechte uithuisplaatsingen. Vooral ook omdat hulpverleners soms snel moeten handelen. Een reflex is dan soms om kinderen uit huis te plaatsen tot duidelijk is wat er aan de hand is, maar dat kan kinderen soms ook nog kwetsbaarder maken voor volwassenen die dan onder de radar kinderen emotioneel en fysiek kunnen beschadigen zoals nu ook uit Jojanneke en de jeugdzorgtapes blijkt. Doordat de focus op fouten en daders is verlegd in het politieke debat wordt gedaan of de toeslagen-affaire het gevolg is van fouten van medewerkers of medewerkers die dader zijn, terwijl de fouten van medewerkers en het niet ontdekken van daders het gevolg is van politieke beleidskeuzes.
Ergens moeten we eigenlijk al momenten inbouwen waardoor we andere gevaren eerder kunnen opsporen die opgemerkt in een later stadium maar met te weinig informatie tot achteraf onterechte uithuisplaatsingen kunnen leiden. We zullen nooit alle onterechte uithuisplaatsingen kunnen voorkomen,maar met een klein beetje meer aandacht voor betere begeleiding en toezicht op mensen in onderwijs en jeugdzorg sluiten we eventuele schadelijke anderen makkelijker en dus beter uit zodat we minder vaak voor de zekerheid kinderen uit huis hoeven plaatsen.
Niet is helemaal zwart of helemaal wit, maar ook zonder kleur te bekennen kunnen de grijstinten de nuances tussen wie goed of slecht is doen verkleuren. De toeslagen-affaire lijkt dan ook eerder een systeem- of weeffout te zijn dan dat het een incident lijkt. Met een systeem waarin je als hulpverlener stelselmatig te laat de nodige informatie bij elkaar krijgt om veilige afwegingen te maken kan eigenlijk iedere ouder en kind slachtoffer worden van de gevolgen van nieuwe weeffouten in een systeem
In dit boek, dat ook al eerder in het tweejaarlijkse literaire 't Bühne nummer is behandeld, zie je wat de gevolgen zijn van beleidskeuzes in het onderwijs en jeugdzorg vanuit een slachtoffer, zijn ouders, een psychiater die moet handelen aan de hand wat hij denkt te zien en een voor iedereen ongebruikelijke dader waar je uiteindelijk misschien zelfs wel medelijden mee gaat krijgen.
Auteur: Nico Thenu
ISBN: 9789464244762
Prijs: €19,95
Reacties
Een reactie posten