Als de doden spreken....Reinold Widemann over Emil Cioran


In een eerdere editie van Bühne gaf de econoom/auteur Reinold Widemann een stem aan Thomas Bernhard. Het genre waarin hij bestaande historische, of anderszins belangwekkende figuren die intussen zijn gaan hemelen een stem geeft, of via een ander tot leven laat komen, beoefent hij, zo lijkt het, met een zekere voorliefde. Of het nu een textielbaron uit Twente is of in het onderhavige geval, de Roemeens-Franse filosoof Emil Cioran, (1911-1995).


Helemaal vreemd is de fascinatie van Widemann voor Cioran niet, want ook hij was - net als Thomas Bernhard - geen zonnetje in huis. Invloeden onderging hij met name van Nietzsche en Schopenhauer en op Wikipedia lezen we enkele memorabele uitspraken van hem, zoals: 'Wie zichzelf respecteert heeft geen vaderland. Een vaderland, dat kleeft.'

Emil Cioran

In het verhaal van Widemann heeft Cioran een opgeruimde toon. Hij begint met zijn jeugd, waarin hij voetbalde met een doodshoofd. Dit deerde hem niet, memoreert hij. Deze anekdote zet de toon...Net als Heidegger, flirtte Cioran een periode met een foute, fascistoïde club, de zogenoemde IJzeren Garde. Ook hier heeft Cioran in het verhaal van Widemann een verklaring voor...Een leuk, echt "Widemann verhaal" voor het najaarsnummer. (MdB)

Reinold Widemann