Noud Bles over zoete verleidingskunst: de vrouw die beefde

Joshua Reynolds, The death of Dido - 1761

In maart van dit jaar wordt Noud Bles 75 en, afgaande op de informatie rond zijn eerste verhalen die begin jaren '80 werden gepubliceerd, viert hij meteen een schrijverschap van bijna veertig jaar. Begonnen als auteur van uitgeverijen Manteau en De Prom, publiceert hij alweer bijna tien jaar met enige regelmaat titels bij Aspekt. Er wordt om dit alles luister bij te zetten een special van Bühne rond hem gepubliceerd.

Om inspiratie zit Noud Bles nooit verlegen, lijkt, en ook heeft hij een vast lezerspubliek aan zich weten te binden. Dat komt doordat hij zelden of nooit alléén een verhaal vertelt vanuit fictie, maar zijn verhalen en romans altijd bouwt rond historische gebeurtenissen of andere feitelijke zaken, zoals in het verhaal De vrouw die beefde, dat is opgebouwd rond een uitvoering van de barok opera Dido en Aeneas van Henry Purcell, die zich op zijn beurt eind zeventiende eeuw liet inspireren door het verhaal van Vergilius uit de Griekse mythologie. Er zijn sindsdien vele versies van de opera en evenzovele uitvoeringen, waarbij het fatale liefdesverhaal tussen Dido, koningin van Carthago en Aeneas uit Troje overeind blijft.

Ilse zit op een koor en helaas zijn alle vrouwen eruit gegaan. Zij is als enige over. De echtgenote van de banketbakker Andreas blijft echter overeind in het koor, ze laat zich niet wegsturen. Er wordt een herdenkingsconcert ingestudeerd voor haar zwager Ludo, een organist en componist die noodlottig om het leven kwam. De opera Dido en Aeneas zal in zijn bewerking worden uitgevoerd en vanzelfsprekend is hier een glansrol weggelegd voor Ilse. Haar echtgenoot, de broer van de overledene, is wat lauwtjes over de uitvoering in voorbereiding. Het is zelfs de vraag of hij zal komen...Bindende kracht in hun relatie is het gebak wat hij maakt...de zoetigheid waarmee hij haar weet te verleiden...Als ze dan ook last begint te krijgen van ongecontroleerd beven, is hij van mening dat hij haar met zoetigheid kan afleiden en het beven verhelpt met de goede seks die daarop volgt. Maar wat ligt ten grondslag aan het beven? Voelde ze niet ooit meer voor Ludo en was dit een verboden liefde? Een verhaal met veel lijntjes en verwijzingen in het voorjaarsnummer. (MdB)Recente titel van Noud Bles, in 2019 verschenen

Populaire posts