Alfred Krans - auteur/vertaler/essayist - addendum op Bühne 8

Alfred Krans


In de recente Bühne 8 staat een lezenswaardig essay van Alfred Krans: Wij brengen Abraxas uit balans. Via Hermann Hesse, die weer inspiratie haalde uit Jung, komt hij op de god Abraxas, die "in de moderne gnostiek nog steeds de god is die goed en kwaad in zich verenigt en integreert. Niet de scheiding van licht en duisternis is de oplossing van oorlogen en problemen in de wereld, maar juist de voortdurende confrontatie en hun uiteindelijke integratie. Deze moderne gnosis vind je terug in de psychologie van Jung en ook in de antroposofie van Rudolf Steiner." Aldus Krans.

Hierop bouwt hij zijn inzicht dat er in de huidige tijd sprake is van onbalans en dit dusdanig, dat zelfs Abraxas als het ware van zijn voetstuk wordt gestoten. (MdB)



Abraxas


Door de beruchte en gevreesde blinde vlek is tijdens de redactie van Bühne 8 achterin bij de auteurs, de beschrijving van de achtergrond van Alfred Krans weggevallen. Bij wijze van addendum:

Alfred Krans is kort na de Tweede Wereldoorlog geboren in Assen. Hij studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna hij een lange periode voor de klas stond. Krans genoot het voorrecht om tweetalig te worden opgevoed: zowel Nederlands als Duits door zijn Duitstalige familie van moederszijde. Na vele avontuurlijke omzwervingen werd hij voor Aspekt vertaler Duits, met als specialisme Hermann Hesse.