Julius Langbehn (1851-1907) - een man met een missie
In 1890 verscheen van de natuurkundige, filoloog en zelfbenoemd 'praktisch filosoof' Julius Langbehn in Leipzig een opmerkelijk boek: Rembrandt als Erzieher von einem Deutschen. Pieter Jan Verstraete schreef voor het najaarsnummer van Bühne een interessant essay over deze Langbehn, die behalve veel meer een religieus bewogen antimodernist was, ter rechterzijde van het politieke krachtenveld in die dagen.
'Rembrandt als Erzieher' verscheen aanvankelijk zonder zijn naamsvermelding, maar de auteur werd snel gevonden. Het boek was namelijk in die dagen een bestseller, net als negen jaar later Die Grundlagen des neunzehnten Jahrhunterts van Houston Stewart Chamberlain, de huisideoloog van de Wagners.
![]() |
Julius Langbehn |
Guido von List, Lanz zu Liebenfels, Georg von Schönerer, bovengenoemde Chamberlain - het waren dweperige rassenideologen, ze hielden zich bezig met 'natuurkrachten' en esoterie en bezongen het heroïsche verleden van Duitsland. We kunnen ze beschouwen als de wegbereiders voor Hitler en de zijnen.
Langbehn, die zich op latere leeftijd bekeerde tot het katholicisme, was ervan overtuigd dat hij het licht had gezien. Vermakelijk is dat hij als het ware huisvredebreuk pleegde bij de familie van Nietzsche, omdat hij meende dat hij hem kon genezen. Een boeiend stukje naar boven gehaalde geschiedenis. (MdB)