Remarque en van Chita naar Chabarovsk

 

Voor het maart/aprilnummer: Enno van der Eerden over Remarque

Enno van der Eerden, journalist, auteur, schreef eerder het tot de verbeelding sprekende boek over Ascona aan het Lago Maggiore. Hier verbleven aan het begin van de twintigste eeuw vele schrijvers van naam.

Voor Bühne komt hij met een artikel over Erich Maria Remarque, (1898-1970), onsterfelijk geworden door zijn boek over de Eerste Wereldoorlog: Im Westen nichts neues. Dit boek verdrong in Duitsland aan het eind van die gruwelijke oorlog alle andere boeken van de top tienen.
 
 

Hans Wissema: reis van Chita naar Chabarovsk

In het eerste nummer van Bühne verhaalt Hans Wissema over een bijzondere reis van Chita naar Chabarovsk. Reizen leidt tot vertrouwelijkheden met reisgenoten en met passanten... in de "tussentijd" van het reizen fluistert men elkaar dingen toe die anders ongezegd bleven. Deze reis nodigt in het bijzonder uit tot filosofische bespiegelingen, want een abt, of wijze wordt geraadpleegd.
 
Het verhaal gaat over verlies en afscheid nemen. Hans Wissema, die in het dagelijks leven emeritus hoogleraar aan de TU Delft is en bedrijfsadviseur, laat zien dat deze "exacte wetenschappen" met meer creativiteit gepaard gaan dan men soms denkt...