Preview maart/april nummer - Bühne 10



Komend voorjaar verschijnt alweer het tiende nummer van Bühne! Vanaf het eerste nummer dat verscheen in het najaar van 2014, kan het literair/culturele tijdschrift van Aspekt rekenen op een gestage stroom aan kopij. Regelmatig terugkerende namen zijn onder meer: Marlène Hommes, Alfred Krans, Reindert Brongers en Robbert Jan Swiers. Bühne smaakt altijd naar meer! Het tijdschrift is dan ook uitgegroeid tot een mooie, glossy uitgave van rond de 150 pagina's.



Maar ook verwelkomt de redactie in ieder nummer nieuwe namen, nieuwe invalshoeken...Bühne wil immers een podium bieden aan nieuw én aan wat meer gevestigd talent.

In het komende nummer wordt de rubriek Kunst in beeld geïntroduceerd, verzorgd door kunsthistoricus Hans Sizoo. Bij een werk van bekende en minder bekende kunstenaars wordt hun verhaal verteld. De vertrouwde rubrieken Locatie  en Selfie blijven op hun plek in Bühne.

Hans Sizoo







Van kunsthistorica/auteur Ilona Verhoeven verscheen recent haar nieuwste bundel In het licht. Ook hier hebben haar verhalen & schetsen raakvlakken met (fotografische )kunstvormen. Ze heeft een bijdrage voor het voorjaarsnummer toegezegd.


Ilona Verhoeven

Gedichten komen in dit nummer van de vroegere Groninger stadsdichter Rense Sinkgraven, van de journalist/auteur en uitgever Hans van Willigenburg, van Marlène Hommes en van Antoine Baars. Voorwaar een mooi palet aan bijdragen op poëziegebied!

Marlène Hommes

Antoine Baars

Rense Sinkgraven



























Hans van Willigenburg

Een titel die tot de verbeelding spreekt komt van Robbert Jan Swiers: De sluimer van Constance Bleekjes. Swiers is een onderhoudende verteller die graag speelt met tijdslagen. Ook Reindert Brongers heeft voor deze Bühne een spannend verhaal toegezegd. Het verhaal, aldus Brongers, speelt zich af in de Morvan in Frankrijk, waar een hotelier met lede ogen ziet hoe zijn zaak nauwelijks nog klanten trekt. Dan verzint hij een plan...

Reindert Brongers tijdens de presentatie van het voorjaarsnummer 2018




De redactie verwelkomt in het voorjaarsnummer ook Annabel Junge en Jacques Neeven. Wie Annabel Junge volgt op haar boeken/review blog over de Tweede Wereldoorlog weet dat zij altijd boeiende, lezenswaardige essays aflevert. Voor Bühne gaat het over Nelly Bly, één van de eerste vrouwelijke journalisten in het veld. Jacques Neeven zegde een bijdrage toe over Christopher Isherwood.

Annabel Junge

Jacques Neeven




Bijzonder in dit komende voorjaarsnummer is een interview met de beeldend kunstenaar Joost van Santen. Van Santen, die in 2019 negentig jaar oud wordt, ontwierp onder veel meer het Ravensbrück monument op het museumplein in Amsterdam. Ook werd hij indertijd gevraagd voor een ontwerp van een glasraam op station Amersfoort. Margreet den Buurman ontmoette van Santen en dit leidde tot een boeiend vraaggesprek. Het interview wordt voorafgegaan door herinneringen aan zijn zus, de vertaler/auteur Wiesje van Santen door Jan de Rooy.


Joost van Santen - atelierfoto (foto: MdB)


Eric Klarenbeek is óók geen volledige onbekende meer in Bühne. Hij leverde voor dit voorjaarsnummer een aardig verhaal in: De man met de strooien hoed. Visioen en verhaalrealiteit zorgen hier voor een boeiend verhaal in traditionele vertelstijl. Alfred Krans komt in dit nummer met een interessant essay over onze begrippen van 'goed' en 'kwaad' aan de hand van twee filosofen/auteurs die hij zowel naast, als tegenover elkaar plaatst: Hannah Arendt en Bettina Stangneth. In hoeverre kunnen wij onze handen wassen in onschuld?

Eric Klarenbeek


Hélène Jolles is voor een kort verhaal teruggegaan naar het Bussum van 1918 - in hoeverre sijpelde de (Eerste) wereldoorlog daar door? Maria Janssen schreef een mooi miniatuur over de rol van vrouwen tijdens de Japanse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog. De stille kracht die alle weerstand tart wil tevens een in memoriam zijn voor alle krachtige vrouwen in die zware tijd.

Maria Janssen


Het moge duidelijk zijn: het maart/aprilnummer wordt weer divers, kleurrijk en betrokken! Een nummer vol met verhalen, poëzie en lezenswaardige essays.

(voor) bestellen: info@uitgeverijaspekt.nl - 9.95 euro per nummer